Så väljer du rätt objektiv

För att kunna ta riktigt bra bilder handlar det inte bara om att ha en riktigt bra kamera och förstå sig på hur ljuset ska vara placerat i rummet. Vilket typ av objektiv du använder kommer också att spela in och rätt objektiv för de bilder som du vill åstadkomma kan dels hjälpa dig att spara tid i redigerings processen, men också göra så att du kan ta mer skarpa bilder och ett förbättrat fokus.

Makroobjektiv – fin detaljåtergivning

Om du letar efter ett objektiv som ger en väldigt fin detaljåtergivning så bör du investera i ett makroobjektiv. Detta är en något speciell typ av objekt, men kan användas för lite olika typer av bilder och täcker 50-200 millimeter. Detta kommer att ge bilderna flera optiska fördelar och passar framförallt om du vill kunna ta fina närbilder på djur eller naturen.

Kortare teleobjektiv

Om du vill kunna ta riktigt fina porträtt så är det ett kortare teleobjektiv som du ska kika lite extra på. Detta är ett objektiv som täcker 60-150 millimeter och ger dig ett perfekt avstånd till det som du vill fota. Utöver porträtt lämpar sig också kortare objektiv bra till actionbilder och fina naturbilder.

Vidvinkelobjektiv

Sedan har du även ett typ av objektiv som går under beteckningen vidvinkelobjektiv. Dessa objektiv är särskilt bra när du vill kunna få en mer inkluderad bild där du kan fånga mer av en vy eller fin himmel. Detta objektiv täcker 18-55 millimeter och är perfekt för landskap och bilder på arkitektur.

Så vilket objektiv bär du komplettera din kamera med?