Fördelar och nackdelar med en systemkamera

En systemkamera är många fotografers bästa vän. Men trots det finns det både fördelar och nackdelar med en kamera – oavsett om du använder den i professionella eller hobbyrelaterade sammanhang.

En kamera till mycket

Men en systemkamera kan du fota många olika typer av bilder genom att byta kameraobjektiv. Ett objektiv med hög bländare är bra när du ska fota närbilder, medan ett objektiv med snabb slutartid är bra att ha när du ska fota objekt i rörelse – exempelvis en häst som springer eller en bil som kör.

Bara för att du behöver byta objektiv behöver du inte byta kamera. Det är det som är så bra med en systemkamera. Du behöver alltså inte köpa en ny kamera så fort du vill ta en annan typ av bild – utan det är bara att byta objektiv.

Det blir din bild

När du fotar med en systemkamera kan du göra bilden till din egen genom att själv välja vilka inställningar du ska ha. Med en mobilkamera eller digitalkamera kan du i många fall endast välja en inställning. Men med en systemkamera kan du välja flera stycken och göra så att bilden blir precis så som du vill ha den.

Stor och klumpig

En nackdel med just systemkamera är att vissa kan tycka att den blir stor och klumpig. Den är inte lika lätt att ta med sig i en vanlig väska, utan man kan behöva ha en egen kameraväska att förvara kameran i.