Så tar du snygga bilder

Så tar du snygga bilder

Att bli en riktigt bra fotograf handlar precis som med allt annat om färdighet och det krävs därför många timmar bakom kameran, för att du ska bli riktigt bra på denna konst. Men samtliga kreativa yrken, innebär också att det är upp till betraktaren att avgöra vad de tycker är bra och inte.

Fotografering är ett väldigt brett begrepp och innefattar mängder av olika fotostilar, val av redigering och effekter som kommer att påverka slutresultatet. Däremot finns det alltid några grundläggande saker som är värt att tänka på när man precis börjat fota. Så här tar du snygga bilder och lär dig att utveckla din kunskap inom fotografering.

Fota i RAW-format

Ett första steg är att säkerställa att allting som du fotar görs i RAW-format. Detta kommer att underlätta när det är dags att redigera och justera bilden. Bilden sparas helt obehandlad i kameran och kommer då kanske att se ganska tråkig ut när du kollar på den i datorn. Men fördelen är att du har mer utrymme att justera bilden exakt så som du vill ha den. Bland annat kan du förändra ljusstyrkan, skärpan och lägga till effekter.

Planera din fotografering

För att du ska få bättre bilder så krävs det även att du planerar din fotografering. Är det någonting särskilt som behöver köpas in från gardenstore som rekvisita och när på dagen bör du fota för att få de allra bästa bilderna? Ljuset kommer nämligen att se väldigt olika ut beroende på om du fotar på morgonen, under dagen när solen står högre eller på kvällen.